Deze website maakt gebruik van cookies

Siberische tijgers

De bekendste tijgersoort die er is zijn de Siberische tijgers. Deze zijn het makkelijkst te herkennen en dit komt door hun vacht die een bruin gele kleur heeft en natuurlijk door hun zwart gekleurde strepen die als een patroon op de vacht te zien zijn. Ze komen voornamelijk in de landen Siberië en China voor. Hieronder kan je alle informatie vinden die er te vinden is over de bekende Siberische tijgers. Waar kenmerkt deze tijger zich aan? Hoe gaat hun voortbeweging en wat voor gedrag vertonen ze?

Kenmerken

De Siberische tijger heeft zwart gekleurde strepen die op de bruin gele vacht staan. In de winter is deze vachtkleur voornamelijk bleek want in de gebieden waar het koud is hebben de tijger het dikste vacht. De vacht is dan ook grof en heeft een matige dikte. De wintervacht van de tijger is da ook dichter en langer dan in de zomerperiode. Het mannetje kan naar schatting ruim 3,25 meter worden en dit is zonder de staart meegerekend die 1 meter is en het vrouwtje is wat kleiner. De mannetjes kunnen een gewicht krijgen dat tussen de 180 en 310 kilogram ligt en bij het vrouwtje i dit tussen de 100 en 165 kilogram. De schedel van deze tijgersoort is best groot, je kan deze schedel ook vergelijken met die van een leeuw. Aan de poten van de Siberische tijger zitten scherpe dikke nagels die kunnen intrekken net als bij een kat.

voortbewegen

Naast dat de Siberische tijgers snel kunnen rennen om hun prooi te kunnen vangen kunnen ze ook nog eens erg goed zwemmen. Dit komt omdat de achterpoten van deze tijgers een langere lengte hebben dan bij de voorpoten, dit betekent ook dat ze erg goed kunnen springen wat namelijk handig is om een prooi te pakken waarna ze kunnen eten.

Weetjes over de Siberische tijgers

  • Ze leven in koude klimaatomstandigheden waarna ze zich hiervoor kunnen aanpassen. Denk aan hun dikke vacht, dikke vetlaag en lage haren. Dit beschermt hen tegen de temperaturen die tot -45 graden kunnen dalen.
  • Ze slepen hun prooi waarvoor bij mensen er vijf voor nodig zijn.
  • Ze kunnen de roep van de herten imiteren om ze in de val te lokken.
  • Ze kunnen overleven door 10 kilogram aan voedsel per dag te komen en dit per dag, ze kunnen een paar dagen zonder voedsel.
  • In een periode van 22 dagen kunnen ze tot wel 100 kilometer afleggen.
  • Je kunt hun gebrul op 3 kilometer afstand horen.
  • In het donker kunnen ze beter zien dan overdag.
  • Ze zijn de enige van de tijgersoort die een speklaag heeft van een dikte van 5 cm.

Voedsel in natuur

De Siberische tijger leeft door andere dieren op te eten. Deze dieren kunnen wel 2 keer zo groot zijn als de hunzelf. De tijger heeft zintuigen die goed ontwikkelt zijn, alleen hebben maar 10 procent kans om de prooi te vangen, in de nacht zijn ze het meest actief. Ze besluipen net als katten hun prooi en dit op een afstand van 10 a 25 meter. Vervolgens maakt hij een grote sprong en bijt het prooi in de nek of in de keel waarna hij deze in feite verstikt. Daarna neemt de tijger zijn prooi mee naar zijn schuilplaats. Dit is vaak in de buurt van een meer want de tijger drinkt veel als hij gaat eten. Hij eet zoveel als hij kan en dan verstopt hij de resten en gaat daarna slapen. Na het slapen eet hij de rest op. Met de voortanden die klein zijn kan hij goed de resten van de botten halen en opeten.